Thursday 23 August 2012

İngiltere'de Yüksek Lisans


Üniversite'nin son yıllarında herkesin aklında olan birşeydir yurtdışında master. Ben de akademik kariyer düşünmediğim halde iş hayatında daha iyi yerlere gelebilmek adına master yapmak istiyordum. Ama Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden birinde okumadağım gibi ortalamamda aman aman çok iyi değildi. PEKİ BUNLAR ÖNEMLİ Mİ ? Maddi imkanın varsa ve okumak istediğin ülke İngiltere ise HAYIR. 2.5/4 üzerindeki ortalamayla hemen hemen bütün üniversitelerden kabul alma ihtimaliniz oldukça yüksek. Eğer Ankara, İzmir veya İstanbul'da yaşıyorsanız, ilk yapmanız gereken şey ÜCRETSİZ danışmanlık yapan British Education Bureau, kısaca BEB, veya Global Vizyon gibi yurtdışı eğitim danışmanlığı yapan şirketlerle görüşmek. Eğer iyi bir ortalamanız ve başarılı bir akademik/sosyal geçmişiniz varsa bu şirketler sizi burs imkanları ve burslu okuyabilme ihtimalleriniz açısından da bilgilendirecektir. Ben o dönem Ankara'da yaşadığım için ilk olarak Armada'da bulunan BEB ile daha sonra Tunus caddesindeki Global Vizyon ile görüştüm. İki şirketinde herhangi bir para talebi olmadığı gibi (parayı sizi kayıt ettirdikleri okullardan sağlıyorlar) tüm çalışanları oldukça ilgiliydi. Ancak okullarla tüm yazışmalar e-mail yoluyla olduğundan ve başvurular da internet üzerinden yapılabildiğinden dolayı danışman şirket olmadan da bu işi halletmek pekala mümkün. PEKİ NERDEN BAŞLAMAK LAZIM ?

1.) http://www.findamasters.com/

Bu site benim okul ve bölüm araştırma dönemimde en sık kullandığım sitelerden biri idi. Full Search sekmesi sayesinde istediğiniz bölümün hangi okulda mevcut olduğunu, ve kabul şartlarını öğrenebilirsiniz. Requirements kısmında belirtikleri notların bizim eğitim sistemimizdeki karşılığı şu şekilde:
British Class GPA
First  3.5-4.0
Upper Second (2.1) 3.0-3.5
Lower Second (2.2) 2.5-3.0

2.) http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings
http://www.guardian.co.uk/education/table/2012/may/21/university-league-table-2013

Aklımızda birkaç bölüm/üniversite ihtimali oluştuktan sonra yapmamız gereken yukarıdaki sitelere girmek üniversite başarı sıralaması tablolarından seçtiğimiz okulları aratmak. Bu siteler sayesinde  okulların akademik başarısı ve öğrenci memnuniyeti hakkında bilgi sahibi olabiliriz. Genel sıralamanın yanı sıra seçtiğimiz bölüm açısından okulun başarısının incelenmesi de oldukça önemli. İngiltere sıralamasında ilk 30'da olan, veya Avrupa sıralamasında ilk 100'e girebilen bölüm çok başarılı olarak kabul edilebilir.
Sıralamaları inceledikten sonra benim yaptığım şey ekşisözlükte beğendiğim okulların bulunduğu şehirleri aratmak oldu. Daha sonra Facebook'tan o okulun sayfasını bulup profilin tüm arkadaşları arasından Türkleri seçip mesaj atmak gibi azcık psikopatça bir iş yaptım, siz yapmayın :) İngiltere'deki üniversitelerin kendimce değerlendirmesini başka bir yazıya bırakıp sonraki adıma geçiyorum

3.) Dilediğimiz kadar okul seçtikten sonra sıra online başvuru aşamasına geliyor. Online başvuru için size gerekicek olanlar :
  • En az 2 adet İNGİLİZCE referans mektubu
  • Mezuniyet belgesi/veya son Transkript
  • Statement of Purpose, kısaca SOP, o bölümde neden okumak istediğinizi hayatınıza ne gibi katkıları olacağınızı anlatan okulu yağlama ballama yazısı. Bu yazı benim için tam bir kabusa dönüşmüştü ama gereğinden fazla abarttığımı daha sonra anladım. En kolay ve başarılı şekilde nasıl yazılabileceğinden en yakın zamanda ayrıntılarıyla bahsedicem.
  • İngilizce yeterlilik belgesi, TOEFL veya IELTS (şansım sayesinde benim için pek sıkıntı olmayan ama 2 yıl bu sınav için çalışan bir ev arkadaşım olduğundan dolayı tüm ayrıntılarına hakim olduğum bir konu oldu)
Diyelim ki henüz mezun olmadınız ve elinizde IELTS belgesi veya Son Transkript yok. Hiç problem değil. Yine de online başvuru yapıp okullardan şartlı kabul alabilirsiniz. Size sundukları şartları yerine getirmenizle birlikte kabulunuz şartsız olarak değişecektir. Okuldan kabul ile birlikte gelen CAS yani (confirmation of acceptance) numarası vize başvurunuzda size gereken en önemli unsur.
Sırada ne mi var???? Vize başvurusu için hazırlıklar ...



2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete