Thursday 30 August 2012

İngiltere'de Kalacak Yer

 Eğer kalacağınız yeri İngiltere'ye gelince hallederim diye düşünüyorsanız, çok sanslı olmadığınız sürece, oldukça sıkıntı yaşayabilirsiniz. Gelmeden önce ayarlayıp rezervasyon yaptırmak size oldukça kolaylık sağlayacaktır. Öncelikle eğer yüksek lisans öğrencisi olarak gelecekseniz, okulun 'student accommodation' adı altında size sunduğu yurt fırsatlarından yararlanmanızı tavsiye ederim. Her üniversitenin birden çok yurdu mevcut, okula olan mesafesine ve yurdun yeniliğine göre fiyatları değişebiliyor. Bu yurtların her kattında genel olarak 4-6 oda bulunuyor. Her odanın kendine ait küçük bir banyosu var. Mutfak, kattaki herkes tarafından (genel olarak 4 ila 6 kişi) paylaşılan bir oda, içerisinde tv, yemek masası ve oturma takımı bulunuyor. Odaların büyüklüğü ve içerisindekiler yurda göre değişebiliyor ancak küçük bir kitaplık, çalışma masası ve tabiki yatak her odada mevcut.

Student accommodation

 
Yurtların fiyatı okula yakınlıklarına ve iç donanımlarına göre değişse de Londra dışında haftalık 90-125 poundan bulunabiliyor (tüm faturalar dahil). Londra'da bu fiyat biraz artabilir. Ancak bu yurtlar çok kısa süre içerisinde dolduğundan okuldan kabul alır almaz online olarak book yaptırmak gerekiyor. Asla işinizi Ağustos sonu veya Eylül'e bırakmayın, yurtta yer bulmakta zorlanabilirsiniz. Buradaki yurtlar Türkiye'dekinden oldukça farklı. Katta kız erkek ayrımı gibi bir durum söz konusu değil (hiçbir yerde olmadığı gibi). Hintlisi Çinlisi İspanyolu Türkü kız erkek diye ayırt etmeden aynı katta kalabiliyor. Giriş çıkış saati diye birşey söz konusu değil. Buradaki yurt sistemi Türkiye'deki öğrenci apartları gibi düşünülebilir. Okula yakın olmaları büyük avantaj sağlıyor. Ortak mutfaklar eğer iyi kat sakinlerine düşerseniz hiç sorun yaratmıyor ancak kokulu baharatlarıyla sürekli yemek yapan bir Hintli ile kat arkadaşı iseniz zaman zaman birtakım sorunlarınız olabiliyor. Eğer siz de benim gibi küçük bir odada da yaşayamayacağınızı ve mutfağınızı paylaşamayacağınızı düşünüyorsanız, ev tutma fikrine yönelebilirsiniz. Yurtta kalmayan öğrenciler genelde 'shared house' denilen evlerde kalıyor. Evin tamamı öğrenci olabildiği gibi bir kısmı çalışan bekar insanlardan da oluşabiliyor. Bunlar genelde eski iki katlı 3-5 odasını bulunan evler oluyor. Gerçi benim eski dediğim İngiltere'de yeni kabul edilebilecek 50 yıllık dışı kırmızı tuğlalı evler. Bu evlerde herkesin kendine ait bir odası var ancak diğer bütün alanlar ortak (mutfak salon banyo gibi).
 
Shared House
 
 
Normal bir shared houseda bir oda tutmak Londro dışında aylık 300-500pound arasında değişirken Londra içinde 450-650 pound arasında bir fiyata oda bulmak mümkün. Evin konumu oda sayısı eşyaların güzelliği gibi etmenler aylık kiraya etki ediyor. Shared houseların genelde pis olduğunu söylemem gerekiyor sanırım. Salon ve mutfak genelde çok temiz kullanılmıyor ve ev arkadaşlarının gürültülü partileri (partiye dahil olmadığınız sürece) bitirmeniz gereken ödevler varken oldukça sinir bozucu olabiliyor. Bunun yanı sıra okuldan arkaşlarıyla aynı evi paylaşıp tüm yılını tatil havasında eğlenerek geçiren pek çok arkadaşım oldu. Tamamen şansınızla alakalı bir durum. Son seçeneğimiz kendinize 1+1 veya 2+1 bir flat yani apartman dairesi tutmak. Londra'nın merkezinde yaşamak istiyorsanız bu alternatifi pek düşünmeyin çünkü çook pahalı :) Ama Leeds, Manchester veya Liverpool gibi şehirlerde yaşayacaksanız uzun süreli bir araştırmanın sonunda aylık 600-700 pound gibi bir fiyata güzel bir flat bulabilirsiniz. Aşağıdaki siteler benim ev bulmak için kullandıklarım.
 
 
 
 
Gelmeden önce buradan size uygun evlerden geleceğiniz tarihler için randevu alabilirsiniz. Bunun için gelmeden önce 2 haftalık bir otel rezervasyonu yaptırıp, otelde kaldığınız süre içerisinde beğendiğiniz evleri gezebilirsiniz. Ev tutmak ile ilgili en büyük sıkıntı sizden İngiliz bir garantör talep etmeleri. Eğer İngiliz vatandaşı bir tanıdığınız / akrabanız varsa kontrat imzalama aşamasında onun size yardımı olabilir. Eğer yoksa, tutacağınız evde size büyük sıkıntılar yaşatabilirler.
 
Eğer ki İngiltere'ye dil okuluna geliyorsanız, geleceğiniz okulla önceden irtibata geçip size bir yer bulmaları konusunda yardım isteyebilirsiniz. Birçok dil okulunun anlaşmalı olduğu öğrenci yurtları var ve gelen öğrencilerine bu konuda yardımcı oluyorlar.
 
Nerede kalırsanız kalın, ister yurt ister 'shared house' ister flat, tek yapmanız gereken gelmeden aklınızda alternatiflerinizi oluşturmanız ve birçok yerle email yoluyla irtibata geçmeniz. Biyer bulduysanız ve çok da içinize sinmediyse, size tavsiyem 2 yada 3 aylık kontrat yapmanız ve bu süre içerisinde kalabileceğiniz başka yeri görerek seçmeniz...

 
 

 
 

No comments:

Post a Comment