Monday 1 October 2012

Yurtdışında Yüksek Lisans Bursu ve Doktora

           


Öncelikle eğer kadrolu bir öğretim görevlisiyseniz alacağınız MEB, YÖK veya Tübitak gibi burslarla yurtdışında yüksek öğreniminize devam etmeniz mümkün. Burada tanıştığım master/doktora yapan Türk öğrencilerin büyük çoğunluğu MEB burslusu. Şartlarını tam olarak bilemiyorum ama gördüğüm kadarıyla bu kişiler Türkiye'de herhangi bir üniversitede kadroları olan öğretim görevlileri. Döndüklerinde devlet tarafından önceden belirlenen üniversitelerde, (en az) burs aldıkları sürenin iki katı kadar bir zaman görev almak zorundalar. Yani 1 yılı ingilizce kursu ve 1 yılı master için toplamda 2 yıl burs aldıysanız, dönüşte 4 yıllık bir zorunlu hizmetiniz oluyor. MEB bursunda devlet sizin okul ücretinizi ödüyor ve ayrıca size yaşam giderleriniz için de aylık belli bir miktar para gönderiyor. YÖK bursunu alma ihtimaliniz daha az ancak elinize geçicek para daha fazla. Dediğim gibi ben herhangi bir burs almadığım için gerekli şartları tam olarak bilemiyorum ancak siz aşağıdaki siteleri inceleyerek fikir edinebilirsiniz:
http://burs.yok.gov.tr/
http://digm.meb.gov.tr/burslar/Burs_hukumet_genel.html
http://www.yukseklisans.com.tr/bursguncel.php

Tübitak bursunu alabilmek için okul notlarınız (lisans) ve ALES puanınızın ortalamasının 90'ı geçmesi gerekiyor. Yani (100lüğe çevrilmiş okul ortalaması) x 0.5 + ales x 0.5 > 90 ise (var mı sahi öyle insanlar ?) Tübitak yüksek lisans bursunu alabilirsiniz. Detaylar için bknz :
http://www.tubitak.gov.tr/home.do?sid=523&pid=453

British Council tarafından verilen burslarda da eğitim ve sosyal hayatınızdaki başarılar önemli rol oynuyor. British Council tarafından sunulan çeşitli burslara ve ayrıntılarına aşağıdaki linkten ulaşabilrisiniz:
http://www.britishcouncil.org/tr/turkey-learning-funding.htm

Bunun yanı sıra okulların uluslarası öğrencilere verdikleri kısıtlı sayıdaki (!!!) burslara başvurabilirsiniz ancak bunları almak için geçmişinizde önemli başarılar olması gerekiyor. Aldığınız onur dereceleri, herhangi bir spor alanındaki başarınız veya lisans boyunca yayınladığınız makaleler size bu bursun kapılarını açabilir. Bu burs başvurularını ilgili okulun kendi websitesinden online olarak yapabilirsiniz.

Peki yüksek lisans/doktora bittikten sonra ne olacak ? Devletten aldığınız bir bursla yüksek lisansınızı tamamladıysanız Türkiye'ye dönüp belirlenen üniversitede akademik yaşantınıza devam etmeniz gerekiyor. Ben dönmem kalırım yurtdışında diyorsanız imzaladığınız sözleşmedeki yüklü tazminatı ödemeniz lazım ki bulacağınız hiçbir iş bu tazminatı karşılamaya yetmeyecektir. Kendi imkanlarınız ile yüksek lisansı tamamladıysanız ve aynı üniversitede doktora bursu alarak devam etmek istiyorsanız yapmanız gereken tek şey tez döneminde size danışmanlık yapan hoca ile aranızı çok iyi tutmak. Derslerinize giren onlarca hoca sizin adınızı bile bilmiyor olacaktır. Ancak masterınızın en önemli kısmını oluşturan 'research project' adlı ders sizin doktora bursu için en büyük şansınız. Bu ders kapsamında 1 veya 2 tane danışman hocanız oluyor ve dönem boyunca hemen hemen hergün biraraya geliyorsunuz. Eğer not ortalamanız 70'in üzerinde ise (distinction), ki kanimca bu dil sorununu halletmiş ortalama bir Türk öğrencisi için çok zor değil, ve tez döneminde çalıştığınız hoca sizden memnunsa sizin herhangi bir talebinize bile gerek kalmadan o size bu imkanı sunacaktır. İmkandan kastım 3 ila 4 yıl sürecek olan doktora eğitiminiz için gerekli okul ücretini karşılamak ve size aylık belli miktarda bir para vermek.  Bunu tabiki kendi cebinden değilde sizi çalıştıracağı projenin bütçesinden karşılayacaktır. Bu proje tez konunuzla ilişkili olabileceği gibi çok farklı bir alanda da olabilir. O yüzden tez çalışmalarınız boyunca çalışacağınız danışman hocanızı seçme şansınız  varsa (bu durum üniversiteye göre değişebiliyor) okuldaki hocaların yayınladıkları son makaleleri inceleyerek çalışma alanları hakkında fikir edindikten sonra ilginizi çeken alanlara yönelmiş hocaları seçin. Ve tabi ki en çok doktora öğrencisi bulunan hocaları. Tüm bunları yaptığınız takdirde, azcık şansında yardımıyla doktora bursu alabilirsiniz.
Peki doktora eğitimi açısından İngiltere ve Türkiye arasındaki farklar neler ? Türkiye'de yapılan doktora eğitimi temel olarak üç aşamadan oluşur; dersler almak, doktora yeterlilik sınavına girmek ve savunmasıyla birlikte tezinizi hazırlamak. Yani Türkiye'de doktora yapmaya karar verdiyseniz, ders aşaması, seminerler, yeterlik, tez komiteleri, hoca kaprisleri ve tez savunmasıyla tüm yaşama sevincinizi alıp götürecek zorlu bir 4 yıla (belki daha fazla) hazır olun. Eğer doktoranızı İngiltere'de yapacaksanız ders aşaması ve yeterlilik kısımlarını eleyip 3 yıl içerisinde doktoranızı bitirmeniz mümkün. İngiltere'de geçmeniz gereken herhangi bir ders veya girmeniz gereken herhangi bir yeterlilik sınavı bulunmuyor. Doktora eğitimiz boyunca kendi çalışma konunuza yoğunlaşabiliyorsunuz. İlk yılınızın sonunda sizi geçici doktora öğrencisi (provisional PhD student) olmaktan kurtaracak olan Transfer Report adlı raporunuzu hazırlayarak doktora öğrencisi olma hakkı kazanıyorsunuz. Doktora yapanların 95%'lik kısmı bu bölümü zorlanmadan geçiyor. Sonrasında ise araştırmalarınızı yürütüp bulgularınızı makale ve tez haline getirdiğiniz 2 yıllık bir süreç var. Dilerseniz 3 yılın sonunda tezinizi yazmak veya çalışmalarınızı sürdürmek için uzatma alabiliyorsunuz. İngiltere'de doktora eğitiminin bir diğer güzel yanı ise şu okulunuz size kendinizi geliştirmek istediğiniz alanlarda eğitim sağlamakla yükümlü. Yani çalışmalarınız doğrultusunda kendinizi geliştirmek istediğiniz alanları okula bildirebilir ve bu konuda destek talep edebilirsiniz. Doktorayı nerede yaparsanız yapın karar vermeden önce sizi çok zorlayıcı bir dönemin beklediğini bilin ve başınıza ne gibi belaların açılacağını gösteren illüstrasyonu da aşağıdaki siteden inceleyin :))
http://matt.might.net/articles/phd-school-in-pictures/

12 comments:

  1. hocam bende doktora yapmayı planlıyorum fakat bursların miktarı için bi bilgim yok sizden ricam bunuda belirtebilirmisiniz yazınızda ? şimdiden çok teşekkürler ... iyi geceler ...

    ReplyDelete
  2. İyi günler :) Uzun süredir yani yaklaşık 3 senedir Londra'da erasmusla veya bursla üniversite okuma gibi bir niyetim var.Hatta o kadar ki daha gitmeden üniversiteyi okuyup orada bitirmişim gibi yüksek lisans için de burs alabilir miyim, sınavlara girbilir miyim acaba diye düşünüyorum.Yine İngiltere, Londra'yla ilgili araştırma yaparken Ahmet Kahya'nın sayfasına rastladım ordan da sizinkine ve de çok memnun oldum.Sayfanız çok güzel.Konuya dönecek olursak siz bilirsiniz diye umut ediyorum.Belki çevrenizdeki kişilerden dolayı biliyorsunuzdur.2 sene Türkiyede okuduktan sonra kalan 2 seneyi erasmula İngilterede okuma gibi bir şansı yaklamak çok mu zor veya hiç erasmusa girmeden falanca üniversitenin bursluluk sınavına girip kazanmak.Çünkü üniversite hayatımın bir kısmını burada okuduktan sonra dediğim gibi hem yüksek lisansı burada yapmayı hem de londrada bir iş yerine kapak atmayı planlıyorum.Yani diyeceğim o ki bu konular hakkında ne biliyorsunuz? Bunları gerçekleştirmek çok mu zor.Hiç böyle başka bir ülkeden gelmiş İngilterede bursla filan okuyan birilerini biliyor musunuz? Cevabınızı dört gözle bekliyorum.Şimdiden çok teşekkürler.

    ReplyDelete
  3. @Servet Suan Leeds'te yasayan MEB burslusu ogrenciler yasam masraflari icin aylik 1000 pound aliyor. YOK bursunda da burs miktari ayni fakat onlar ekstradan (kesintili de olsa)Tr'deki maaslarini da aliyorlar. Leeds icin dedim cunku bursun miktari yasanilan sehire gore degisiyor. Ornegin Londra Newyork gibi yerlerde miktar artiyor.
    @Miss Spak Erasmus hakkinda kisisel bir tecrubem yok ancak bildigim kadariyla 2 yil degil en fazla 2 donem gidebilirsiniz. Erasmus icin yerlestirmeler okudugunuz Universite'de girdiginiz dil sinavin sonucu arti not ortalamaniza bagli olarak yapiliyor.
    Hope this helps :)

    ReplyDelete
  4. Merhaba! Ingiltere'de bir universitede doktoraya burssuz baslayip, ikinci yil ve sonrasi icin Meb bursu alma olasiligi var midir?
    Saygilarimla

    ReplyDelete
  5. Merhabalar iletisim bilginize ulasamadim. mail olarak bazi seyler sormak istiyorum, yazarsaniz sevinirim

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Arkadaşlar, burslar hakkında bilgiyi ilişikteki siteden alabilirsiniz. Bana çok faydasının olduğunu söyleyebilirim ..

    http://www.akademikpersonel.org/anasayfa/

    ReplyDelete
  8. Merhaba. MEB in projesi ile ingiltere ye öğretmen olarak atandım. Türkiyeden Tezli yüksek lisans yaptım. Orada yüksek lisans ve doktora yapma şansımız nedir? Bütün maaşımizi harcamak mı gerekiyor?

    ReplyDelete
  9. Merhabalar! İngiltere'de bir universitede doktoraya burssuz olarak başlayıp, sonrasında burs bulabilme şansı var mı?

    ReplyDelete
  10. İngiltere'de eğitim için araştırma yapıyordum. Gerçekten doğru ve etkili bir yazı olmuş.

    ReplyDelete
  11. On the other hand, if you think you are knowledgeable about the city’s structure, you can opt for rent a car in Pakistan without driver and enjoy the ride around the city with your family on your own.Rent a Car in Rawalpindi Wedding car hire in Islamabad Pakistan



    ReplyDelete
  12. Very good article thank you for sharing energetic information. I really appreciate you.
    keep it up,write and upload on regularly. I read the blog on a daily basis.
    Get the best home tutor in Karachi At yourHome Tutors Doorstep. Best Tutor Academy in Karachi For All Classes and Subject

    ReplyDelete